ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

  • Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку.
  • Не хоче їсти – спокійно і по-дружньому відпустіть дитину з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.
  • Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше.
  • На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.
  • Давайте тільки ту кількість їжі, яку з’їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає їжі стільки, скільки потрібно для її організму.
  • Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї.
  • Пам’ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.
  • Пам’ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плідної праці.
  • Поєднуйте у їжі, в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.
  • Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні.
  • Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час.
  • Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей.
  • Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом.
  • Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі і фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах.
  • Серйозним недоліком харчування є «прихований голод» – дефіцит йоду, який може привести до незворотних процесів в організмі дитини. Вживання в їжу йодованої солі – вихід з даної ситуації.
  • Їжу завжди тримайте закритою, особливо в літній період.
  • Не слід вживати в їжу продуктів глибокого замороження, незнайомих грибів, продуктів з великим вмістом солі, недостатньо прожарені або проварені м’ясо, рибу, сиру воду

Рекомендації батькам щодо організації харчування дитини

Чого найбільше бажають батьки своїм малюкам? Бути здоровими і розумними. Якщо діти не зовсім такі, шукають причини: погане здоров'я — наслідок поганої екології, поганої спадковості, поганих лікарів; важко вчитися — погані вчителі, нема здібностей, лінь тощо... А тим часом дитячі дієтологи та лікарі твердять: винуватцем поганого здоров'я та поганої успішності може бути... харчування дитини.

     Збалансоване харчування

       Головний мозок є дуже вибагливим до їжі. Для нормального функціонування йому потрібно значно більше поживних речовин, ніж, наприклад, для нирок чи печінки. Проте й весь організм загалом, щоби бути здоровим, потребує якісного, збалансованого та різноманітного харчування. Батьки мають розуміти: дитину слід не просто нагодувати, а нагодувати правильно.

У щоденне меню дитини обов’язково мають входити:

  • білки — головний будівельний матеріал для організму, що росте;
  • вуглеводи і жири — основне джерело енергії; проте жири є важко перетравлюваною речовиною, найлегше засвоюються жири в кисломолочних продуктах. Щодо холестерину: усі знають про шкоду холестерину, а насправді він необхідний для дитячого організму, оскільки входить до складу клітин, бере участь в утворенні гормонів, а найголовніше потрібен для тканин головного мозку. Шкідливий не сам холестерин, а його надлишок, особливо для старших людей;
  • вітаміни: вітамін А дбає про зір (у школі різко зростає навантаження на очі), ріст, слизові оболонки. Вітамін А є жиророзчинним, тому засвоюється краще і швидше, якщо фрукти чи овочі, що містять цей вітамін, поєднуються з молочними продуктами (містять легко перетравлюваний жир); вітамін С дбає про імунітет; брак вітаміну РР призводить до слабкості, млявості, швидкої
  • втомлюваності; вітаміни групи В живлять нервову систему, забезпечують розвиток мозкових клітин;
  • мінеральні речовини: найважливішими є кальцій, фосфор, магній, які беруть участь у формуванні кісткової тканини; брак цих елементів призводить до порушення когнітивної функції мозку. Ці та інші мікроелементи засвоюються легше з молочних продуктів, ніж з овочів.
  • антиоксиданти поновлюють пошкоджені клітини.

Чим годувати дитину після дитячого саду?

     Відправляючи свою дитину в перший у її житті колектив, в питаннях харчування дитини мама повинна враховувати багато нових обставин: так чи інакше, меню дитячого саду буде значно відрізнятися від того раціону, який ви пропонували малюкові вдома.

     Крім того, приготуйтеся, що «дитяче» меню, на пер­ший погляд, може здатися вам мізерним і недо­статньо збалансованим – насправді це не так. Сирні запіканки, овочеві нарізки і супи – цілком здорова дитяча їжа, за умови, звичайно, що дити­на має непоганий апетит.

     Правда, як правило, малюки в дитячому садку підпорядковуються духу загального колективізму і їдять з апетитом, дивлячись одне на одного. Однак практично у всіх батьків виникає одне дуже важливе і злободенне питання: чим нагодувати дитину на вечерю?

     Якщо дитина відвідує дитячий дошкільний заклад, то домашнє харчування має доповнювати харчування в дошкільному закладі. До складу домашніх вечерь слід включити такі страви і продукти, які дитина не отримувала у дитячому саду в цей день.

     Складаючи вдома дитяче меню, необхідно звертати увагу на достатню різноманітність страв протягом тижня і особливо протягом дня. Неприпустимо, коли в добовому меню дають дві каші, та ще круп’яний гарнір до другої страви. Бажано, щоб діти отримували протягом дня два овочевих блюда і лише одне круп’яне.

     На вечерю дітям краще давати різні молочні каші, віддаючи перевагу гречаній і вівсяній. Дуже добре готувати каші з овочами або фруктами (вівсяну, манну або рисову з морквою, чорносливом, курагою, родзинками; пшоняну і рисову з гарбузом, родзинками ).

     Каші варто чергувати з овочевими блюдами (овочевим рагу, тушкованою капустою, буряком, морквою в молочному соусі, овочевою ікрою). Можна готувати і змішані круп’яні та овочеві страви (овочеві голубці з рисом, морквяні, картопляні, капустяні, бурякові котлети з соусом, різні запіканки).

     Дуже корисно на вечерю давати дітям страви з сиру (сирники, запіканки, пудинги, ледачі вареники), а також страви з яєць (омлет натуральний, омлет з різними овочами, з картоплею, з яблуками).

     А от давати дитині будь-які хлібобулочні вироби або солодощі на вечерю ми б не рекомендували.  Вечеря дитини обов’язково має бути легкою і не пізньою.

     Не рекомендується на вечерю пропонувати м’ясо і м’ясні продукти, вони збуджують нервову систему і важко перетравлюються.

     В  меню дитини не повинні бути використані гострі приправи (хрін, перець, гірчиця, оцет, а також продукти з їх використанням) – їх замінюють цибулею, часником, свіжою зеленню, лимонним соком.

Що пропонувати на вечерю в якості пиття?

     В якості пиття на вечерю можна запропонувати кефір і молоко, рідше – чай з молоком (тут потрібно враховувати, що багате калієм молоко володіє сечогінною дією, а кофеїн, що міститься в чаї, може порушити процес засинання дитини). Якщо у дитини немає алергічної схильності, то в якості напою можна зварити какао. Також на вечерю можна запропонувати дітям свіжі фрукти або соки, а при їх відсутності – компоти зі свіжих або сухих фруктів, а також консервовані фруктові або овочеві соки, фруктові пюре для дитячого харчування. 

     Небажано давати дітям киселі з концентратів – цей продукт не має практично ніякої біологічної цінності, вітамінів там незначна кількість, він багатий крохмалем і цукром, містить барвники, і включення такої страви в раціон дітей тільки перевантажує їх вуглеводами.

Діти під час прийому їжі

Previous
Next

Наші страви

Наша кухня та харчоблок