Стаття з журналу “Медична сестра дошкільного закладу” №1 Січень 2023року

спілкуємося з батьками / здорове харчування

Діти та здорове харчування: що робити, щоб їх подружити

       Звички, зокрема харчові, формуються в дитинстві та перетворюються на стиль життя в дорослому віці. Що раніше дитина навчиться харчуватися збалансовано, то більше користі отримає для здоров’я. Як же зробити харчування дитини здоровим — розберемо далі.

     Найліпший спосіб долучити дитину до здорового харчування — власний приклад. Намагайтеся збирати за столом усю родину якомога частіше. Ставте на стіл корисні продукти харчування. Для того щоб урізноманітнити обід чи вечерю, пропонуйте дитині сезонні овочі й зелень, ягоди й горіхи. Нехай продукти харчування на вашому столі приваблюють дитину яскравими кольорами та цікавими формами.

     Коли збираєте кошик у супермаркеті, вибирайте цільнозернові крупи, свіжі овочі, ягоди й фрукти, рибу, м’ясо, птицю, яйця курячі, бобові. Уникайте ковбас та сосисок, каш швидкого приготування, випічки на маргарині. Звертайте увагу на кількість цукру й солі в раціоні. Надлишок цих продуктів харчування в раціоні спричиняє ендокринні порушення та інші захворювання.

     Придбайте йодовану та сіль та додавайте її у страви. Йод забезпечує роботу щитовидної залози, поліпшує розумовий розвиток дитини. Читайте етикетки продуктів харчування — уникайте незрозумілих для вас складників.

     Яблуко корисніше, ніж яблучне пюре. Пюре містить більше корисних елементів, ніж сік. Сік проти варення — ліпше вітамінізований. Варення корисніше, ніж газований напій зі смаком яблука. За таким принципом формуйте «піраміду» здорового раціону для дитини.

     Віддавайте перевагу цільній перловій чи вівсяній крупі, ніж плющеній. Цільна плющена вівсянка — ліпше, ніж відшліфована. Відшліфоване зерно корисніше, ніж борошно. Борошно в цьому ланцюжку таки безпечніше для здоров’я дитини, ніж гранола з сиропом.

     Із м’ясними продуктами харчування так само поводьтеся уважно. Тушкована яловичина корисніша смаженої в олії. Запечене м’ясо, навіть зі скоринкою, принесе більше користі, ніж сосиски.

     Для того щоб сформувати здорову тарілку, візьміть за звичку разом із дитиною ходити по продукти харчування до магазину чи на ринок, збирати овочі/фрукти у власному городі, разом готувати обід чи вечерю.

     На ринку дитину можуть зацікавити різні сорти фруктів, овочів, зелені, які не часто знайдете в магазині. А кабачки й помідори з власного городу, які зберете власноруч, дитина з’їсть охочіше ☺.

     Налаштовуйтеся, що дитина не одразу допомагатиме вам готувати омлет чи купувати зелень. Запропонуйте знову пізніше. Спробуйте різні підходи. Адже дитині може припасти до душі шукати рецепти, а потім втілювати їх на кухні. Чи вона охоче послухає історії про овочі або фрукти, щоб дізнатися, як вони потрапляють до нас на стіл.

      В овочах і фруктах міститься багато поживних речовин, вітамінів, а також клітковина. Нею харчуються корисні бактерії, що живуть у кишківнику, відповідають за травлення, впливають на обмін речовин. Натомість солодкі й солоні смаколики типу чипсів, сухариків і хотдогів можуть призвести до надлишкової ваги й підліткового ожиріння. Цукор спричиняє карієс, а трансжири — хвороби серцево-судинної й нервової систем.

     Часто ми сприймаємо здорову їжу як рутину або покарання, тоді як тістечко чи шоколадка стають винагородою за слухняну поведінку. Родинний похід у піцерію — це свято, а за сімейним столом нерідко можна почути: «Цукерку отримаєш лише після того, як з’їси салат». Після таких ситуацій у дитини може сформуватися звичка поліпшувати настрій морозивом чи «заїдати» стрес фастфудом.

     Важливо з дитинства правильно вибудовувати стосунки з їжею. Контролюйте, що та як дитина їсть, у яких умовах відбувається процес їди є в неї звичка повільно жувати або, навпаки, ковтати цілі шматки їжі. Усе це впливає на формування організму дитини.